Sri Lanka - Wonder of Asia, osa 3

Olimme jo saaneet nauttia Passikudahin kuumasta rantaelämästä ja kaikkia aisteja hellivästä ajasta Kandyn rinteillä. Seuraavat kolme vuorokautta viettäisimme taas toisenlaisessa ympäristössä. 

Ceylon tea
Ennen kohteeseen saapumista vierailimme Geragama/Kadugannawan teetehtaalla, kierroksella saimme kattavan tietopaketin Ceylon teen valmistuksen vaiheista. Ensimmäisen teepensaan toi saarelle aikoinaan eräs skotti. Saaren keskellä Nuwara Eliyassa on upeita vihreitä teerinteitä toinen toisensa jälkeen. Puhdasta tietyn tilan Ceylon teetä voi ostaa tehtaanmyymälöistä, kun taas tunnetut merkit kuten Twinings ja Lipton sekoittavat teensä useamman tilan teestä.

Ayurveda - elämän tiede
Saavuimme Wadduwaan Siddhalepa Ayurveda Health Resortiin iltapäivällä. Paikka on Sri Lankan vanhin ja tunnetuin ayurveda-hoitola, tai oikeammin ayurveda-sairaala. Ayurveda on tuhansia vuosia vanha elämäntiede (ayur = elämä, veda = tiede). Se on kokonaisvaltainen kehon- ja mielenhoitomenetelmä - se sisältää niin ruokavalioita kunkin kehotyypin mukaan kuin myös ohjeita liikuntaan, meditaatioon ja elämänrytmiin. Sen avulla puhdistetaan ja tasapainotetaan kehoa ja mieltä - ja näin ehkäistään sairauksia.

Lääkärin vastaanotolla
Ayurveda resortissa ohjelma alkaa ayurveda-lääkärin konsultaatiolla. Lääkäri mittaa pulssin ja verenpaineen ja tekee huomioita niin kehonkoostumuksesta kuin puheesta ja katseesta. Hän tekee paljon kysymyksiä, jotka liittyvät henkilön jokapäiväiseen elämään, mahdollisiin sairauksiin ja vaivoihin sekä tämän hetken tilanteeseen. Lääkäri määrittelee kehotyypin (vata, pitta, kapha tai jokin yhdistelmä näistä), antaa ohjeet ruokailuihin sekä määrää ayurvediset yrttilääkkeet. Minä tapasin ensimmäisenä päivänä sekä "oman lääkärini" että korkeasti koulutetun päälääkärin. Koska tunsin jo entuudestaan ayurvedan perusteet, oli keskustelu helppoa. Silti sain lääkäriltä muutaman erittäin hyvän neuvon, joita minun kannattaisi arjessani noudattaa.

Ayurveda-hoidoissa
Päivittäin oli 2,5 tuntia kestävä hoitosessio, joka minun tapauksessani sisälsi mm. päähierontaa, kasvohierontaa, kokovartalohierontaa ja yrttikylpyjä. Hieronnoissa, kuorinnoissa ja naamioissa käytettiin runsain mitoin puhtaita yrttiöljyjä. Oma hierojani, nuori nainen, ei puhunut kuin muutaman sanan englantia, mutta se ei haitannut, ystävällinen hymy toi turvallisuuden tunteen. Me olimme ayurveda resortissa vain kolme vuorokautta, kovin isoja ihmeitä ei noin lyhyessä ajassa tehdä. Normaalisti resortissa ollaan vähintään seitsemän vuorokauden ajan, jolloin hoidot keskittyvät juurikin hierontoihin sekä vaikkapa painon pudottamisen alkuun pääsemiseen. Kehon kokonaisvaltaiseen puhdistukseen, panchakarmaan, tarvitaan aikaa kolmesta neljään viikkoa. Vasta puhdistuksen jälkeen alkaa mahdollisten sairauksien lievitys.

Terveellistä elämää
Päivän aikana on hoitojen lisäksi mahdollisuus osallistua ohjatuille aamu- ja iltajoogatunneille ja meditaatioon, uida ja viettää aikaa aikaa altaalla, kävellä hiekkarannalla tai resortin puutarhassa, osallistua lähiseuduille suuntautuville retkille - ja tietenkin nauttia ayurvedisista ruoista, kolmesti päivässä. Lihaa ei ole tarjolla, kasvisruoka on herkullista. Pieniä makeita jälkiruokia löytyy. Ruokajuoma on mieluiten kuumaa vettä ja aterian päälle suositellaan resortin omaa, kullekin henkilökohtaisesti määrättyä yrttiteesekoitusta. Ihme kyllä huoneesta löytyi myös pikakahvia!

Aikaa itselle
Koska kyseessä on monia arvostettuja palkintoja saanut ayurveda-sairaala, ei hotellia voida vertailla suoraan jonkin lomahotellin tai kylpylän kanssa. Siddhalepa ei ole spa, siellä ei esimerkiksi ole ylellisiä lounge-alueita, joissa soisi tunnelmallinen musiikki. Hoidoista poistutaan tavallinen vihreä puuvillainen kylpytakki yllä. Altaalla ei ole tarjolla kuohuvaa tai drinkkejä, eikä resortissa järjestetä kovin kummoista iltaohjelmaa. Ihmiset tulevat ayurveda resortiin hoitamaan terveyttään, saamaan lievitystä vaivoihinsa ja keskittymään hetkeksi itseensä.

Lomallahan tässä ollaan!
Meille kolme päivää riitti tässä kohtaa oikein hyvin. Heti resortista lähdettyämme pyysimme kuljettajaamme kaartamaan lähimmän kaupan eteen, ja kävimme ostamassa jätskit ja limut :) No, oikeastihan olen hyvin kiinnostunut ayurvedasta ja olen aiemmin noudattanutkin jonkin aikaa ayurvedan mukaista elämäntapaa. Ehdottomasti aion taas ottaa mukaan elämääni ayurvedan oppeja, ehkä jopa jossain vaiheessa myös käydä läpi puhdistuskuurin jossakin tunnetuista ayurveda-hoitoloista.

Siddhalepasta lähdettyämme vietimme aikaa ja teimme viimeiset tuliaisostokset Colombossa ja Negombossa, ja ehdimme nukkua pari tuntia ennen pitkää kotimatkaa. Tätä kirjoittaessani istun lennolla Mumbaista Lontooseen...










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Joogalomaa Ubudissa

Portugalin huhtikuu